Intiem zijn, elk mens heeft het nodig en elk mens doet dit dan ook. Je kunt intiem zijn door bijvoorbeeld te knuffelen, te zoenen of bijvoorbeeld seks te hebben. Intimiteit gaat daarnaast ook vaak gepaard met communicatie en diepgang met elkaar. Lichamelijk contact is daarom niet altijd even intiem. Soms zijn we in een bepaalde gemoedstoestand en lijkt lichamelijk contact met een vreemde ook nog niet zo’n gek idee. We kiezen dan bijvoorbeeld tijdens het uitgaan voor een ‘one night stand’. Sommige mensen prefereren dit boven een diepe en vertrouwelijke band, waar je intimiteit enkel met één persoon hebt. Er zijn bepaalde dingen waar je echter wel op moet letten als je kiest voor meerdere seksuele partners. Het risico op een soa, een seksueel overdraagbare aandoening, is hierbij namelijk vele malen groter. Hoe herken je de soa symptomen voor een vrouw precies?

 

Symptomen soa voor vrouwen

Zowel jongens als meisjes kunnen een geslachtsziekte oplopen. Het risico is dus vaak het grootste als je veel verschillende bedpartners hebt (gehad) of wanneer jouw (nieuwe) partner veel andere partners heeft gehad. Je kunt een geslachtsziekte oplopen door onveilige seks, of bij veilige seks waarbij je bijvoorbeeld te laat of bij sommige handelingen geen condoom gebruikt. Een meisje merkt vaak symptomen als pijn of bloed bij het plassen, meer afscheiding of een branderig gevoel. Er zijn veel verschillende soorten geslachtsziekten en dus ook veel mogelijke symptomen. Daarentegen is er niet altijd sprake van een symptoom en kan je ook zonder een geslachtsziekte meedragen.

 

Altijd veilig

Voor meisjes is het belangrijk om altijd eerlijk te zijn over wat je echt wilt, ook op het moment waarop je daar misschien minder mee bezig bent. Je kunt bijvoorbeeld dronken zijn en je door de jongen laten overhalen om het onveilig te doen. Het risico op het oplopen van een geslachtsziekte is dan ook groter. Mocht je het idee hebben een geslachtsziekte opgelopen te hebben: doe goed onderzoek naar de symptomen voor een soa bij een vrouw!