Amerikaanse onderzoekers hebben gekeken naar het effect van dure designers zonnebrillen versus goedkope, merkloze zonnebrillen. Wellicht is het even slikken als je net een dure zonnebril hebt gekocht, want goedkope zonnebrillen van tien euro beschermen je ogen net zo goed tegen de schadelijke zonnestraling dan dure merkbrillen.

Koopje versus designersbril

Dennis Fong heeft voor zijn onderzoek drie dure designerzonnebrillen gekocht, allen boven de 100 dollar, dus 75 euro. Daarnaast kocht Fong elf goedkope zonnebrillen van niet meer dan 10 dollar. Deze zonnebrillen kocht hij bij kleine winkeltjes. Uit zijn testen bleek dat zowel de goedkope als de dure varianten allemaal honderd procent de schadelijke UVA en UVB-straling blokkeerden. Veel mensen kopen gelukkig niet alleen de duurdere zonnebrillen voor de bescherming, maar ook omdat ze langer mee gaan en lekkerder zitten. Dat moet dan ook de enige reden worden om voor de dure designervarianten te gaan, want wat betreft bescherming zit je even goed bij een zonnebril van 5 euro.

Zonnebril dragen

Het is belangrijk om een goede zonnebril te hebben om je ogen te beschermen. Kijk dan vooral naar de glazen en niet naar het merkmontuur. Volgens opticiens kun je beter al een zonnebril dragen als de zon minimaal tien minuten achtereen schijnt of/en de zonnestraling hoger is dan normaal. Daarbij refereren ze aan de zonnestraling in de winter. Is de zon drie keer sterker, dan kun je het beste een zonnebril dragen. Over het algemeen is de regel dat je van april tot oktober een zonnebril in je tas hebt, want in die periode is de kans dat de zon lang en sterk schijnt het grootst. Daar kan een groothandel zonnebrillen ook rekening mee houden.

Staar

Niet alle straling die vanaf de zon komt is per definitie schadelijk voor de ogen. Vooral UVB is een grote boosdoener. UVB is verantwoordelijk voor de verbranding van je huid als je te lang in de zon zit. Niet alleen je huid, maar ook je ogen lijden van deze straling. Het kan staar veroorzaken, maar ook een wazig zicht en mindere werking van de ogen. Je kunt er ook huidkanker van krijgen op het ooglid.