Wat is een beginnersrijbewijs auto?

Een beginnersrijbewijs is een speciaal soort rijbewijs, waarbij andere regels en een strengere aanpak geldt dan bij een gewoon rijbewijs. Natuurlijk kun je met een beginnersrijbewijs gewoon een auto besturen maar je moet met dit rijbewijs wel rekening houden met andere, strengere regels dan bij een gewoon rijbewijs. Wat het precies is en met welke aanvullende regels je te maken krijgt als beginnend bestuurder, lees je in dit artikel.

Wanneer ben je een beginnend bestuurder?

Iedereen is na het halen van het rijbewijs een beginnend bestuurder. Ook als je op je vijftigste je rijbewijs hebt gehaald, ben je een beginnend bestuurder in de eerste vijf jaar na het halen van het rijbewijs. Ben je zestien of zeventien jaar oud en heb je jouw beginnersrijbewijs auto gehaald, dan duurt het zeven jaar voor je geen beginnend bestuurder meer bent.

Wat zijn de aanvullende regels van een beginnersrijbewijs?

Omdat je een beginnend bestuurder bent, krijg je te maken met een strengere aanpak dan ervaren bestuurders. Maak je als beginner een verkeersovertreding, dan krijg je hier namelijk een strafpunt voor. Heb je twee strafpunten gekregen, dan meldt het Openbaar Ministerie dit aan het CBR. Het CBR kan er vervolgens voor kiezen om je beginnersrijbewijs te schorsen, waarna je een rijvaardigheidsonderzoek moet doen bij het CBR. Dit rijvaardigheidsonderzoek bestaat uit een theorietest en een praktijktest, die je beide met succes af dient te ronden om weer als beginnend bestuurderĀ de weg op te mogen. Haal je de tests niet, dan is je rijbewijs ongeldig en moet je opnieuw je rijbewijs halen.

Verder hebben mensen met een beginnersrijbewijs auto tevens te maken met strengere regels voor het drinken van alcohol. Zo mag een ervaren bestuurder een alcoholpromillage van 0,5 in het bloed hebben tijdens het rijden, terwijl een beginnend bestuurder slechts een alcoholpromillage van 0,2 in het bloed mag hebben. Hier dien je dan ook rekening mee te houden als beginnend bestuurder.