Een chafing dish is erg handig voor het warmhouden van kleine hoeveelheden voedsel. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een bain marie is een chafing dish niet bedoeld voor het koken van voedsel. Het bestaat uit een onderstel, een waterpan, een voedselpan, één of meer brandhouders en een deksel. Een chafing dish kan worden verwarmd met brandpasta of via elektriciteit. Meestal is een chafing dish gemaakt van roestvrij staal of polycarbonaat, hoewel ook andere materialen worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld Pyrex (vaak voor de deksel van de chafing dish). Ze zijn ideaal voor wanneer u kleine hoeveelheden voedsel warm wilt houden.

In de EU worden chafing dishes gemeten in millimeters. Een full-size chafing dish is 325 mm bij 530 mm en is gelijk aan 1 Gastronorm (GN). Ook bestaan er chafing dishes met dubbele bakken die gelijk staan aan 2 Gastronorm. Hieronder ziet u de verschillende maten:

  • 1/1 325 x 530 mm
  • 1/2 325 x 265 mm
  • 1/3 176 x 325 mm
  • 1/4 162 x 265 mm
  • 1/6 162 x 176 mm
  • 1/9 108 x 176 mm
  • 2/1 650 x 530 mm
  • 2/3 354 x 325 mm
  • 2/4 530 x 162 mm
  • 2/8 325 x 132 mm
  • 1/12 88 x 162 mm
  • 1/18 88 x 108 mm
  • 2/24 132 x 132 mm

 

Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor 9 x 1/9, 4 x 1/4 of een combinatie van 2 x 1/9, 1 x 1/6 en 2 x 2/3. De invulling is geheel vrij in te vullen zolang het totaal maar overeenkomt met de inhoud van uw chafing dish. Houd er wel rekening mee dat de precieze vorm en rand per fabrikant kan verschillen. Het is daarom aan te raden om al uw producten van dezelfde fabricant te kopen.