Steeds meer Nederlanders kiezen weloverwogen voor groene energie. Inmiddels blijkt één op de drie huishoudens te kiezen voor (gedeeltelijk) groene energie en dit gaat richting één op de twee huishoudens. Daarnaast wekken steeds meer huishoudens, met name huiseigenaren, zelf stroom op. En dat is niet zonder reden.

1. Met groene energie investeer je in een duurzaam milieu

Het inmiddels welbekende probleem met grijze energie is dat het in tegenstelling tot groene energie, schadelijk is voor het milieu en omgeving. Luchtvervuiling en klimaatproblemen zijn een direct gevolg van de opwekking van de grijze energie, waarbij grote hoeveelheden CO2 vrijkomt.

Anderzijds raken belangrijke grondstoffen voor het opwekken van grijze energie, de fossiele brandstoffen, op den duur op en zetten ons voor een voldongen feit. Fossiele brandstoffen; aardgas, aardolie en kolen worden gevormd over een periode van miljoenen jaren. Het tempo echter, waarin ze opgebruikt worden ligt vele malen hoger dan de vorming ervan, diep in de aarde. Onze grondstof reserves raken op deze manier binnen aanzienlijke tijd op.

En wat te denken van de leefbaarheid van gebieden? Ook op dit vlak zorgt de opwekking van grijze energie voor serieuze problemen. Denk maar aan de aardgaswinning in Groningen. Dit brengt een hoop leefbaarheidsproblemen mee voor de inwoners van steden en dorpen in Groningen.

Groene energie is neutraal

Hoe eerder we overstappen op groene energie, des te beter kunnen we het milieu en de leefbaarheid behouden en de nadelige effecten compenseren of terug draaien.

Groene energiebronnen zijn namelijk onuitputtelijk en niet vervuilend. De meeste groene stroom wordt opgewekt uit water en lucht – elementen die altijd tot onze beschikking staan. Daarnaast wordt ook een deel opgewekt door middel van zonlicht en een klein deel uit biomassa, dierlijke- en planten resten.

Dit maakt groene energie neutraal en dat is wat er nodig is om nog vele generaties te kunnen voorzien van energie. Door groene energie af te nemen investeer je dus automatische in een duurzamere wereld die het voor iedereen een stukje leefbaarder maakt. Hoe meer vraag naar groene energie, des te meer leveranciers zullen overgaan op het leveren van groene energie.

Omdat energieleveranciers en de overheid werken met een certificaten-systeem voor het leveren van groene energie, weet je ook zeker dat wat je krijgt ‘groene’ energie is.

Hoewel er al tal van energieleveranciers zijn die groene energie leveren, zal Nederland uiteindelijk helemaal over moeten op groene energie. Door te kiezen voor groene energie help je mee ook andere leveranciers over de streep te krijgen.

2. Groene energie is in veel gevallen even duur of zelfs goedkoper dan gewone ‘grijze’ energie

Niet alleen investeer je in een duurzamer milieu met groene energie, een tweede belangrijke reden is dat, ondanks dat het niet altijd goedkoper is om te produceren voor energiebedrijven, groene energie voor de consument niet altijd duurder is dan grijze energie.

Veel leveranciers leveren tegenwoordig groene energie tegen een vergelijkbaar ‘grijs’ tarief of zelfs goedkoper. Dit is deels te verklaren doordat de overheid energieleveranciers subsidieert om groene energie te produceren of in te kopen

Vergelijk en doe er je voordeel mee

Steeds meer energieleveranciers leveren vandaag de dag groene stroom. Zo vindt je op tal van vergelijkingssites een overzicht van groene energie leveranciers en de goedkoopste groene energieleverancier van 2017.

Laat je dus niet tegenhouden om over te stappen vanwege de prijs. Je gegevens invullen in een energievergelijker kan daarbij helpen.