Bij de vraag of je wel eens gezelschapsspelletjes speelt, denken velen aan Monopoly, Ganzenbord en Mens-erger-je-niet. Toch zijn deze spellen al lang niet meer representatief voor de moderne gezelschapsspellen die nu op de markt zijn.

 

Aanbod spelletjes

Als we het aanbod van vandaag de dag bekijken is het huidige assortiment aan spellen duizend keer groter dan vroeger. 30 jaar geleden had iedereen die wel eens een spel speelde dezelfde titels in zijn kast staan. Monopoly, Risk, Hotel, een boek kaarten, Ganzenbord, Raad je plaatje en Levensweg komen je vast wel bekend voor? Maar daarmee had je het ook bijna gezegd, want veel meer aanbod was er toen gewoon niet.

Ook de spellenuitgevers waren in mijn jonge tijd op één hand te tellen: Hasbro, Mattel, Ravensburger, Jumbo en Goliath.

Nu is het helemaal anders. De verschillende speluitgevers, zelfs te veel om hier allemaal op te noemen, verdringen de markt en brengen samen meer dan 1000 nieuwe gezelschapsspellen per jaar uit! Alleen al op de jaarlijkse spellenbeurs in Essen (Spiel Essen) worden een 700-tal nieuwe titels aangekondigd.

 

Inhoudelijke verandering

Maar het gaat niet enkel over kwantiteit. Ook de kwaliteit van de gezelschapsspelletjes is erg veranderd. De moderne spellen zijn véél uitdagender dan voorheen. Bij Monopoly, Hotel, levensweg en Mens-erger-je-niet bepaalde de dobbelsteen jouw volgende actie. Bij de moderne spellen (zoals Ticket to Ride New York, Scythe, Altiplano en Azul) beslis je zelf wat je gaat doen. De spelers worden dus niet meer gespeeld, maar hebben een actieve rol in het spel. Winnen doe je niet meer door de dobbelsteen te kussen, maar veeleer door een goede en weldoordachte planning.

Doordat strategie zijn kop kwam opsteken, zijn ook meer volwassenen ervan gaan houden om bordspellen te spelen. De hobby is volop aan het floreren. En door het grote aanbod van vandaag de dag, is er voor ieder wel wat wils.