Nederland staat bekend om de vele sloten, meren en eigenlijk elke vorm van water. Dat vraagt dan ook om veel onderhoud in de vorm van beschoeiing. Uiteraard moet er voor gezorgd worden dat de vele planten en slootkanten niet in het wat verdwijnen. Een van de betere materialen hiervoor is hout. Het is duurzaam, natuurlijk en over het algemeen goed oor het milieu.

 

Beschoeiing is er in allerlei vormen en maten

De meeste beschoeiingen kunnen tot 100 cm dienst doen. Tot op die hoogte kunnen de palen die in de beschoeiing verwerkt zijn, genoeg tegenstand bieden tegen het grond. Het is immers een flink gewicht dat tegen gehouden moet worden. De constructie bestaat dan ook eigenlijk uit verschillende palen met daartussen schotten. Deze worden dan in de waterkant gezet om de grond en de planten netjes op hun plek te laten liggen. Dit zorgt voor een netter aanzicht en ook zorgt het er voor dat er geen land verloren gaat aan het water.

 

Er is niet één materiaal waaruit een beschoeiing moet bestaan

Op het vlak van een goede beschoeiing zijn er geen richtlijnen die stellen dat er een bepaald soort materiaal moet zijn. Het is mogelijk om dit van bijvoorbeeld aluminium te maken of van plastic. Dit wordt echter afgeraden doordat het en niet mooi is, en niet goed voor het milieu. Plastic heeft ook een hoge CO2 uitstoot bij productie. Er wordt altijd aangeraden om hout te gebruiken. Hout heeft als voordelen dat het er natuurlijker uit ziet en het filtert ook CO2. Daarnaast bespaart het natuurlijk ook CO2 uitstoot bij productie.

 

Beschoeiing worden dan ook alleen met gecertificeerd hout gemaakt

De instantie FSC houd toezicht op zo’n beetje al het hout dat geproduceerd wordt. Hierdoor worden de bossen beschermt. Voor de constructie wordt dan ook alleen maar gecertificeerd hout gebruikt omdat het bedrijf die deze installeert, continue bezig is met behoud van het klimaat.